Bu yazımızda pleksiglas'ın kanserojen olup olmadığına medikal kullanımı üzerinden bakıp soruya yanıt arayacağız.
PMMA nedir ve tıp dünyasında nasıl kullanılır?
PMMA malzemesinin biyo uyumluluğu protez üreticileri için mükemmeldir.
Poli (metil metakrilat) veya PMMA, Pleksiglas ve akrilik dahil olmak üzere birçok farklı adla bilinir. PMMA malzemesinin biyo uyumluluğu onu “kemik çimentosu” ünvanını tıbbi takma adıyla kazanmıştır.
PMMA genellikle pencerelerden, akvaryumlardan ve hokey pistlerinden gelen her şeyde cama daha hafif, kırılmaya dayanıklı bir alternatif olarak kullanılır. Bu nedenle, işlenmesi kolay, düşük maliyetli, çok yönlü malzemenin protezlerde, kemik implantlarında ve daha fazlasında da kullanıldığını anlamak zor değildir.
Tahriş edici ve olası bir kanserojen olan metil metakrilatın (MMA) polimerize edilmesine rağmen, PMMA son derece biyo uyumludur. Bu biyo uyumluluk PMMA’nın aşağıdakilere karşı direnciyle ilişkilendirilebilir:
- Sıcaklıklar stresi
- Kimyasal reaksiyonlar
- İnsan dokusu
- Biyoprosesler
Kemik çimentosu olarak, PMMA implantlar ve kemikler arasındaki boşlukları doldurmak için kullanılır. PMMA materyali bu prosedür için iyidir çünkü biyolojik olarak uyumludur ve hastane ortamında polimerize edilmesi kolaydır.
Bununla birlikte, malzeme zekasının daha iyi anlaşılması, PMMA'nın in vivo implantlar için her zaman iyi bir seçenek olup olmadığının yanıtlanmasına yardımcı olabilir.
Her ne kadar kanserojen olmadığı iddia edilse de plastik türevleri her zaman kanserojen etkileri bünyelerinde barındırırlar.
Yani seçim yine size düşüyor.
Yorumlar
Yorum Gönder