Plastik, akrilik ve pleksiglas arasında ne fark var açıklıyoruz

 

Plastik, akrilik ve pleksiglas arasında ne fark var açıklıyoruz

Akrilik ve pleksiglas arasındaki fark nedir ve yapılan özel ürünlerde en çok kullanılan malzeme hangisidir? Kavramları açıklıyor ve farklı materyal avantajlarına ve uygulamalarına bakıyoruz.

Plastic 

Plastik, büyük bir yarı sentetik veya sentetik malzeme grubu için genel bir terimdir. Plastikler esas olarak katkı maddeleri ile karıştırılmış bir veya daha fazla polimerden oluşur. Bir polimer, uzun bir zincir oluşturmak için birbirine bağlanmış birçok küçük özdeş molekülden oluşan büyük bir moleküldür. Bu küçük tekrarlayan moleküller monomer olarak bilinir. Kullanılan katkı maddelerini, monomerlerin doğasını ve polimer zincirinin ne kadar uzun olduğunu değiştirerek, birçok farklı kullanım ile çeşitli plastik tipleri elde edilebilir. Bu, plastiklerin daha kolay ve geri dönüşümlü hale gelmesi gerçeğinin yanı sıra plastiklerin modern toplumun vazgeçilmez bir parçası haline gelmesine neden oldu.

Plastikler iki ana gruba ayrılır; termoplastikler ve ısıyla sertleşen polimerler. Termoplastikler, oluştuktan sonra tekrar eritilebilen ve tekrar kullanılan plastiklerdir. Ancak, termosetleme polimerleri, kimyasal yapısını bozmadan kürlendikten sonra tekrar eritilemez.

Akrilik

En yaygın termoplastiklerden biri akriliktir. Bunun kimyasal adı polimetil metakrilattır (PMMA). PMMA, 1933 yılında plastik şirketi Röhm ve Haas'ın kurucusu Otto Röhm tarafından icat edildi. Röhm, cam direncini arttırmak için iki cam levha arasında bir laminasyon oluşturmaya çalıştı ancak bunun yerine tamamen yeni bir cam benzeri malzeme geliştirdiğini gördü. Akrilik levhaların yapıştırılması kolaydır ve freze, bükme ve sıcak şekillendirme için iyidir ve bu nedenle birçok farklı uygulama için uygun bir malzemedir. Materyal, 1936 yılında korunan marka Plexiglas® altında ticari kullanıma hazır hale getirildi.


Akrilik Plastik midir?

Piyasada şeffaf plastik için bu kadar çok seçenek varken, pek çok insanın türler arasındaki farkları yanlış anlaması şaşırtıcı değildir. Her tür, farklı malzemeler kullanılarak farklı bir şekilde yapılır, bu da birçok farklı fiyat noktasına neden olur. Bu kaynak sayfasını, "akrilik plastik mi yoksa cam mı?" Gibi en sık sorulan sorulardan bazılarını çözmenize yardımcı olması için bir araya getirdik. ve "akrilik ve plastik arasındaki fark nedir?" Akrilik bir plastik iken, tüm plastikler akrilik değildir. "Akrilik" terimi, doğal gazın türetilmesinden yapılan petrol bazlı termoplastikler ailesini temsil eder. Akriliğin diğer bir yaygın adı, en yaygın türlerden biri olan "poliakrilat" tır. Bu malzeme Metil Metakrilat (MMA), Poli Metil Metakrilat veya her ikisinin bir kombinasyonundan yapılmıştır.

Pleksiglass

Yani, “Pleksiglas” olarak bilinen, gerçekten bir akrilik (PMMA) markasıdır. Yıllar içinde, çok çeşitli uygulama alanlarını kapsayacak şekilde Plexiglas® geliştirilmiştir. Temel tasarımında mükemmel optik özellikler ile tamamen renksizdir, ancak malzeme sonsuz sayıda renkte renklendirilebilir. Bugün PMMA (“pleksiglas”), Acrylite, Lucite® ve Perspex® dahil olmak üzere birçok farklı marka adı altında satılmaktadır.

Diğer Yaygın Plastikler

Diğer yaygın plastik

Polikarbonat (PC). Makrolon ve Lexan dahil olmak üzere farklı markalar altında satılan olağanüstü dayanıklılığa sahip şeffaf bir termoplastik. PC'nin çalışmak, kalıplamak ve ısıyla şekillendirmek kolay olduğu için, çeşitli amaçlarla, inşaat sektöründe ve emniyet camı için başka şeylerin yanı sıra kullanılmaktadır. PC, PMMA / pleksiglas'a çok benziyor, ancak daha güçlü ve oda sıcaklığında bükülebilir.

Polivinil klorür (PVC). Topluluğumuzda zemin malzemeleri, hortumlar ve su temini ve kanalizasyon boruları gibi birçok farklı uygulamada bulunan en yaygın kullanılan plastiklerden biridir.

Polietilen tereftalat (PET / APET). Grup polyesterlerine aittir ve günlük yaşamda en çok karşılaşılan plastiklerden biridir. Ana uygulamalar, giyim için sentetik elyaf ve sıvılar için konteynerler, aynı zamanda gıda ambalajı için de içerir.

PETG. PETG'nin glikol içerdiği önemli farklılıklar ile değiştirilmiş bir PET türü. PET'i PETG'ye dönüştürerek materyal, kristalleşmeden, kırılgan ve beyaz olmayacak şekilde daha yüksek sıcaklıklara dayanabilir. PETG darbeye dayanıklıdır ve çok iyi bir termoform özelliklerine sahiptir. PETG, dijital baskı için de uygundur ve bu nedenle ürün teşhirleri, tabela ve ekran malzemeleri için uygun bir malzemedir.

Akrilonitril Bütadien Stiren (ABS). Isıl şekillendirme için yüksek darbe dayanımı ve sertliği ve iyi özellikleri olan amorf bir stiren bazlı termoplastik. Elektronik veya mühendislik uygulamaları söz konusu olduğunda ABS makine koruyucuları, tavan kutuları ve reklam ve en popüler plastik türü için kullanılır.

 

Polikarbonat Çatının Avantaj ve Dezavantajları

Türkiye'nin polikarbonat üreticileri

 

Yorumlar