Cam ile Pleksiglass Karşılaştırması


Genel olarak cam, pleksiglastan daha ucuzdur, çizilmelere karşı daha dayanıklıdır ve daha kolay geri dönüştürülebilir. Pleksiglas ise, camdan daha güçlü, daha kırılmaya dayanıklı ve elementlere ve erozyona dirençlidir.


Fiziksel Yapı

Pleksiglas bir çeşit şeffaf akrilik levhadır. Bilimsel adı, bazen PMMA olarak kısaltılan ve saydam bir termoplastik olarak sınıflandırılan poli (metil metakrilat) 'dir. Pleksiglas bir plastik olduğu için petrol bazlı bir üründür. Cam, amorf (kristal olmayan) bir katıdır, bir kristal halinden geçmeden bir sıvıdan bir katıya kadar soğutulmuş bir inorganik bileşiktir. Cam kırılgandır, şeffaftır ve öncelikle silikalardan oluşur.


Yansıma

Cam yüzeyler, ışığı pleksiglas yüzeylerden daha kolay yansıtır ve bu istenmeyen parlama veya yansımalar oluşturabilir. Pek çok akvaryum üreticisi pleksiglası sadece daha büyük göreceli olarak değil aynı zamanda daha az parıltı ve daha fazla netlik sağladığından da kullanır.


Fiyat

Standart cam, şeffaf akrilik tabakalardan daha ucuzdur. Bununla birlikte, fiyatlar sadece boyut ve kalınlığa değil, aynı zamanda UV kesimi ve parlama azaltma kaplamaları gibi ilave özelliklere de bağlı olacaktır. Genel olarak, aynı faydaları sunan cam ve pleksiglas levhalarını karşılaştırırken, cam seçeneği daha ucuz olacaktır. Bununla birlikte, pleksiglasın hava koşullarına ve erozyona karşı camdan daha dirençli olması nedeniyle uzun süreli bakım ve değiştirme maliyetleri pleksiglas ile daha ucuz hale gelebilir.


Kırılma ve Çizilme Direnci

Cam, amorf bir materyal, "donmuş" bir sıvıdır ve bu nedenle camdan daha yumuşak olan pleksiglas gibi bir termoplastikten çok daha kolay parçalanır. Pleksiglas ile ilgili bir problem, yaygın çözücülerle temas ettirildiğinde çatlak oluşumuna maruz kalmasıdır. Bu, temizlik pleksiglasını, üzerinde kullanılabilecek temizleyicileri seçmeniz gerektiğinden daha zor hale getirir. Yanlış temizlik pleksiglas çizebilir. Genel olarak, camın pleksiglastan daha kolay çizilmesi daha zordur ama daha kolay parçalanır.

Ağırlık 

Cam, pleksiglasın yoğunluğunun iki katı kadardır. Bu nedenle, bir pleksiglas levhası, aynı boyutlardaki bir camdan daha az ağırlığa sahiptir ve bu, daha kolay taşıma ve nakliye maliyetleri de dahil olmak üzere birçok ilave fayda sunar.


Kesme

Şeffaf akrilik tabakaların cam levhalardan daha kolay kesilmesi. Pleksiglas kullanıcının ihtiyaçlarına uyacak şekilde çok çeşitli şekillerde kesilebilir.

Geri dönüşüm

Cam, çok sayıda kez ucuza geri dönüştürülebilir. Pleksiglas (petrokimyasalların kullanımını içerdiği için) daha zordur ve bu nedenle daha pahalıdır, geri dönüşümdür.

Yorumlar