İnşaat Sektöründe Kullanılan 5 Farklı Kum Çeşidi

Kum ve çakıl çok çeşitli inşaat projelerinde ve birçok farklı amaç için kullanılır. Projenizi planlarken, kendinizi en yaygın kum türlerini tanımak ve hangisini kullanmanın uygun olduğunu bilmek çok önemlidir.

İnşşat sektörü malzemelerinden kum 0.063-2 mm tane boyutunda gevşek dokulu klastik bir sedimandır.


Tane boyutuna göre kumlar

İnce kum 0.063-0.25 mm arasında
Orta dereceli kum 0.25-1 mm arasında
Kum 1-2 mm arasında olan için kullanılmaktadır. 


1. Beton Kumu

Beton genellikle gnays, tuzak kayası, granit veya kireç taşından yapılmış bir tür kumdur. Adını kazandı çünkü çimento veya sıcak asfaltın karıştırılmasında kullanılan en yaygın tip. Ayrıca verandalar veya yer üstü havuzları için tesviye taban katmanı olarak da kullanılabilir.

2. Kırma Taş

Ezilmiş taş kumu granit veya bazalt kayadan yapılır ve üç aşamalı bir kırma işlemi ile oluşturulur. Kum tedarikçiniz buna ince agrega veya M kum da diyebilir. Ana amacı sıva harcı karışımıdır.


3. Yardımcı Kum

Fayda, genellikle kuvarsdan yapılmış bir ince kum türüdür. Ayrıca boru kumu olarak da adlandırılır, çünkü boruları döşedikten sonra doldurmak için kullanılır. Ayrıca istinat duvarlarını doldurabilir veya hendekler için dolgu görevi görebilir.


4. Dolgu Kumu 

Dolgu, iyi sıkışan ince bir kum türüdür. Sıhhi tesisat ve elektrik işlerinden sonra dolgu için, beton için temel malzeme olarak ve büyük delikleri doldurmak için kullanılır. Ayrıca genellikle at arenaları ve golf sahaları için de kullanılır.
 

5. Sahil Kumu

Sahil kumu gayet iyi. Nemi emme eğiliminde olduğu için beton gibi inşaatlarda kullanılmaz. Çekici ve yumuşak bir yüzey olarak voleybol sahaları, verandalar ve oyun alanları yaratmada kullanılır.
 

Yorumlar