Hafif Çelik Çatı Konstruksiyon Sistemleri


Her Türlü Çelik Çatı İmalat ve Kurulumu İçin Bizi Arayın  +90 532 4759332


Tarihçe


Hafif çelik yapılar, soğuk şekillendirilmiş çelik taşıyıcılardan oluşur. 20yy'nin ilk çeyreği, uçak endüstrisinin hem hafif hem de yüksek taşıma kapasiteli elemanlara olan ihtiyacına dayanıyor.
Bu konudaki araştırmaların artmasına ve tekniğin gelişmesine yol açan bir diğer sektör de otomobil endüstrisidir. Çelik elde etme yöntemlerinin gelişmesiyle birlikte yüksek mukavemetli ve hafif malzemeler üretilmeye başlanmış, bu malzemeler daha sonra yapılarda kullanılmaya başlanmıştır. İlk kullanım alanları kaplama ve çatı imalatıydı; daha sonraki zamanlarda ana taşıyıcı konstrüksiyon uygulamaları tanıtıldı.


Son 20 yılda ABD, İngiltere ve diğer Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde kullanım hacmine sahip olan hafif çelik yapıların üretimi artmış ve kullanım alanı genişlemiştir.

TEKNİK AÇIKLAMA


0,8 mm -1,6 mm arasında değişen kalınlıktaki galvanizli hafif çelik sac, rollform makinelerde şekillendirilerek statik hesaplamalara (soğuk haddeleme) uygun profiller haline getirilir. Bu profiller kaynak kullanılmadan vida ve perçin sistemi ile birleştirilerek yapının karkas sistemi oluşturulur. Taşıyıcı duvarlar, döşeme ve çatı yapısını içeren karkas sistemi uygun görülen kaplamalardan yapılır ve tamamen rijit hale getirilir.

TEMEL BETON


Yer seviyesinden yaklaşık 30 cm yukarıda, donanımlı basit kiriş sistemi fonksiyonel bir Temel haline getirilmiştir. Taşıyıcı duvarlar, betonarme temel beton kirişlerine sabitlenir. Kalan boşluklar bloke edilerek doldurulur. Döşeme, hasır çelik arma ile beton dökülerek oluşturulur.

TAŞIYICI SİSTEM


Taşıyıcı sistemin statik projesi aşağıda belirtilen standart ve kurallara göre hazırlanır:

* Soğuk şekillendirilmiş çelik yapı elemanlarının tasarımı için Aisi şartnamesi

* TS-498 ”Yapı elemanlarının boyutlandırılmasında alınacak yüklerin hesaplama değerleri”

* ASCE-7 "yapılar" için minimum tasarım yükleri

* Çöl Bölgeleri Kontrollerinde Yapılar Hakkında Afet Bağıl Nem Yönetmeliği ”

* 2003 Uluslararası Yapı Kodu

* 2003 Uluslararası Konut Kanunu

* TS-648 ”Çelik Yapıların hesap ve yapım kuralları”

* Galvaniz Sac Standartları

* Konut tipi soğuk şekillendirilmiş çelik çerçeve, Kuzey Amerika çelik çerçeve İttifakı için kuralcı yöntem

* Soğuk şekillendirilmiş yük taşıyıcı Çelik Sistemlerin Tasarımı: Teknik Talimatlar, U.S. Army Corps of Engineers


Yorumlar