Yapısal Çelik

Yapısal çelik, çeşitli şekillerde inşaat malzemeleri yapmak için kullanılan bir çelik kategorisidir. Birçok yapısal çelik şekil, belirli bir kesitin profiline sahip uzun bir kiriş şeklini alır. Yapısal çelik şekilleri, boyutları, kimyasal bileşimi, mukavemet, depolama uygulamaları vb. Gibi mekanik özellikler, çoğu sanayileşmiş ülkede standartlara göre düzenlenir.

I-kirişler gibi çoğu yapısal çelik şekil, yüksek ikinci alan momentlerine sahiptir, bu da kesit alanlarına göre çok sert oldukları ve böylece aşırı sarkma olmadan yüksek bir yükü destekleyebildikleri anlamına gelir.




Genel yapısal şekiller


Mevcut şekiller dünya çapında yayınlanmış birçok standartta açıklanmıştır ve ayrıca bir dizi uzman ve tescilli kesit mevcuttur.
Bu durumda, bir evde ahşap kirişleri desteklemek için kullanılan çelik bir I-kirişi.

I-profil (I-şekilli kesit) - İngiltere'de bunlar Evrensel Kirişler (UB) ve Evrensel Sütunlar (UC) içerir; Avrupa'da IPE, HE, HL, HD ve diğer bölümleri içerir; ABD'de Geniş Flanş içerir (WF veya W-Shape) ve H bölümleri)
Z Şekli (zıt yönlerde yarım flanş)
HSS-Shape (SHS olarak da bilinen içi boş yapısal bölüm (yapısal içi boş bölüm) ve kare, dikdörtgen, dairesel (boru) ve eliptik kesitler dahil)
Açı (L şeklinde kesit)
Yapısal kanal veya C-kirişi veya C kesiti
Tee (T şeklinde kesit)
Ray profili (asimetrik I-kiriş)
Demiryolu rayı
Vinyol rayları
Flanşlı T ray
Yivli ray
Çubuk, dikdörtgen kesitli uzun bir parça, ancak bir levha olarak adlandırılacak kadar geniş değil.
Çubuk, genişliğine göre yuvarlak veya kare kesitli; ayrıca bkz. inşaat demiri ve dübel.
Levha, 6 mm veya 1⁄4 inçten daha kalın metal saclar.
Açık ağ çelik kiriş

Birçok bölüm sıcak veya soğuk haddeleme ile yapılırken, diğerleri düz veya bükülmüş plakaların birbirine kaynaklanmasıyla yapılır (örneğin, en büyük dairesel içi boş bölümler bir daireye bükülmüş ve dikiş kaynaklı kaynaklı düz plakadan yapılır). [1]

Köşebent, kanal demiri ve saç demiri terimleri, ferforje ticari amaçlar için çelikle değiştirilmeden önce yaygın olarak kullanılmaktadır. Ticari ferforje döneminden sonra yaşamışlardır ve bugün bazen, gayri resmi olarak çelik açı stoğu, kanal stoku ve levhaya referans olarak duyulmaktadırlar, ancak yanlış adlandırmalar olmasına rağmen ("kalay folyo" karşılaştırın, bazen bazen gayri resmi olarak kullanılırlar) aliminyum folyo). Metal işleme bağlamları için resmi yazımda, açı stoğu, kanal stoğu ve levha gibi doğru terimler kullanılır.

Yorumlar